subota, 16. rujna 2017.

TOSKANA

IZLET U TOSKANU

Turistički posjet Toskani za mene i Anu bio je izuzetno atraktivan, a kako i nebi bio kada je Toskana najljepša regija u Europi i u čitavom svijetu.
Izlet je realiziran preko turističke agencije Črnja Tours-a iz Rovinja, a trajao je u vremenu od 27.3 do 1.4.2017.godine.
Toskana (Toscana) je jedna od 20 regija u Italiji, a po svojoj ljepoti i ugođaju, kako je već spomenuto, spada u red najljepše u svijetu.
Dolazak u Toskanu i upoznavanje sa njome, predstavlja zapravo umjetničko hodočašće, gastronomsko istraživanje, uživanje u mirisima lavande i ruzmarina, u maslinovom ulju, te u izvrsnim sirevima i vinima, naravno i u kulturološkim sadržajima.
Zbog svoje burne prošlosti, Toskana predstavlja jednu od najdramatičnijih regija Italije. Njena povijest, monumenti i svi drugi sadržaji, prosto svakom posjetitelju oduzima dah.
Među vinogradima, maslinicima i pitomim travnjacima smjestila su se slikovita sela, zaseoci, imanja i mnogobrojne vile i dvorci impresivnog izgleda, naravno i gradovi, koji dočaravaju bogatu prošlost ove regije.
Kod ovako detaljnog upoznavanje Toskane, valja izraziti zadovoljstvo i zahvalnosti našoj turističkoj voditeljici Jeleni Koraliji koja nam je podarila svoje visoko stručno znanje i profesionalnu umješnost u predstavljanju ove regije sa svim njenim sadržajima.
Na putu po Toskani upoznali smo gradove: Padovu, Montecantini Terme (gdje smo bili smješteni za čitavog našeg boravka u Toskani), zatim Firenzu, Sienu, Pisu, Luccu, San Giminiano i u povratku kući u Portogruaru, poradi šopinga.



slika 227

Dan prvi:
Posjet Padovi i njenim znamenitostima
Padova je grad u regiji Vento na sjeveru Italije. To je gospodarsko i komunikacijsko sjedište regije, osim toga tu je i 800 godina staro Sveučilište (Universita di Padova) u kome je predavao i poznati Galileo Galilei.
Grad Padovu su utemeljili Venti, a od njih su ga preuzeli Gali, zatim Goti, Visgoti, Mleci, a tu je bio prisutan i Napoleon. Svi su oni ti ostavili svoje tragove.
Znamenitosti Padove sa kojima nas je upoznala Jelena, su: Bazilika Sv. Antuna (Padovanskog) u kojoj se čuvaju i njegovi posmrtni ostaci i grob. Od posmrtnih ostataka tu se čuvaju i njegov jezik i dio čeljusti koji su sve do sada zadržali svij prvobitni (nepromijenjen) izgled. (Sv. Ante Padovanski je inače rođen u Portugalu).
Sveučilište u Padovi poznato je i po tome što je u njemu diplomirala prva žena u Europi, a to je bila Elena Lucrezia. Tu je i Porta Dell Valle – trg okružen spomenicima poznatih ljudi iz Padove, Bazilika Sv, Justine, Donatelov spomenuk, Sat – kula i dr.
SlikA prikazuju detalje Padove.
                                                                            
                                

slika 228

Nakon Padove autoputom ispod Pirineja stigli smo, a preko Firenze stigli smo u Montecantini Terme gdje smo u hotelu sa 4 zvjezdice bili smješteni za čitavo vrijeme boravka u Toscani.

Dan drugi:
Posjet Firenzi i njenim znamenitostima

Firenza je glavni grad Regije Toscane u Italiji i smještena je na rijeci Arno. U srednjo- vjekovnom vremenu Firenza je bila grad – država, kao i središte trgovine i financija, pa je kao takova bila jedna od najbogatijih gradova Europe. Firenza je kolijevka talijanske renesanse o čemu svjedoče brojni spomenici. Mnogi Firenzu nazivaju i talijanskom Atenom.
Tu su živjele i radile mnoge poznata osobe, kao što su: Dante Aligieri, Giovanini Boccaccio, Donatelo, kao i obitelji Medici, Botticelli, Nicolo Mochiavelli, Lenardo d  Vinci i mnogi drugi.
Građevine koje u Firenzi zaslužuju da se vide i da se bolje upoznaju su: Katedrala di Santa Maria del Fiore (gotski stil), Srednjovjekovni most Ponte Vecchio, Piszza del Duomo s Katedralom, zvonikom i krstionicom, Santa Croce, kao i Galleriu degli Uffizi koja čuva umjetnička dijela najvećih i najpoznatijih majstora umjetnosti. Nakon toga korišteno je slobodno vrijeme po vlastitom izboru.
Slike prikazuju detalj iz Firenze.

  


slika 229

 Dan treći:
   Posjet Sieni i njenim znamenitostima
Siena je grad u regiji Toskana sa neobično bogatom kulturnom prošlosti, zbog čega se nalazi na popisu zaštite UNESCO-a i to kao svjetska baština čovječanstva.
Sienu su utemeljili Etruščani još prije Krista (900 – 400 g.pr.Kr.) Grad je poznat po bogatoj trgovini i bankarstvu koje je kasnije, brzim razvojem Firenze, preselilo u taj grad.
Siena se spominje kao grad koji je još 1179.godine dobila svoj pisani Ustav.
Znamenitosti Siene su:
Piazza del Campo – trg u obliku školjke koja je izgrađena na mjestu starog rimskog kazališta. Sienska Katedrala (Doumo di Siena, čija je gradnja započeta u 12.stoljeću i to je primjer  talijanske romantičko gotske arhitekture. Zatim tu je i Siensko sveučilište utemeljeno 1203.godine, a proslavilo se je po studijima prava i medicine. Ono i danas ima značajnu ulogu u talijanskom sveučilištu. U Sieni je studirao i naš Marin Držić.
Slike prikazuju spomenute detalj iz Siene.



slika 230

Nakon razgledavanja grada Siene uputili smo se u srednje vjekovni gradić San Giminiano koji je dobro očuvan, a poznat je po vijugavim i uskim ulicama u sa velikom brojem tornjeva.
San Giminiano je utemeljen još u3.stoljeću kao etrursko naselje, a ime je dobio po Biskupu Gaminianu iz Modene.
U tom gradu rođena je i Sv. Fina, kao Serafina. Tu smo se počastili i sa najboljim sladoledom u Toskani. Slika prikazuju detalj tog grada.

 


slika 231

Ovaj dan je upotpunila i vrlo sadržajna i dobro pripremljena u jednom organiziranom vinskom podrumu degustacija vrhunskih Toskanskih vuna, te sira, maslinovog ulje i vrhunske Toskanske salame (Za sir i maslinovo ulje su nam kazali da je ti ujedno i pravi afrodizijak)
Slike prikazuju detalje sa te degustacije.






slike 232

Naravno nakon degustacije spomenutih delicija svako od nas je i kupio ponešto da se ponese i doma

Dan četvrti:
Posjet gradovima Pisi i Lucci,

Pisa je grad na desnoj obali rijeke Arno koja utječe u Ligursko more. Grad je poznat po svom slavnom znaku na Katedralnom trgu, a tu se nalazi i još 20-tak drugih povjesnih spomenika, kao i sveučilište iz 12. Stoljeća.
Pisa je još u 5. St. p. Kr. Bila važna etrurška luka na ušću rijeke Arno. Tu kasnije dolaze rimljani, a Pisa je bila jedna od najbogatijih talijanskih gradova – država koja je vladala i Korzikom i Sardinijom. Pisa je bila jedini i pravi takmac Veneciji.
U Pisi se nalazi kompleks katedralnog trga.
Firenza je zaposjela Pisu 1406.godine, a poznata obitelj Medici ponovo otvara Sveučilište, koje je nastalo još u 12.st. Tu je studirao i Galileo Galilei.
Znamenitosti Pise su: Katedralni trg sa kosim tornjem, Katedrala (Doumo), Krstionica, Viteški trg, i crkva Sv. Stjepana. Slike prikazuju detalje pojedinih znamenitosti.


slike 233


Lucca je grad u Toskani blizu Ligurskog mora i poznata je po izuzetno očuvanim spomenicima i po starim renesansnim gradskim zidinama.
Grad su utemeljili etruščani, a 180.g. pr.Krista, postao je rimska kolonija.
Znamenitosti Lucce su: Piazza del Amfiteatro, Piazza Verdi, Piazza Napoleone i Katedrala Sv. Martina, kao i stare gradske zidine. Slike prikazuju detalje tih znamenitosti.
                                                              

slike 234

 Svečana večera i ples u Hotelu u Montecatini Terme je organizirana zadnjeg dana našeg turističkog  boravka  u Toskani. Ovo je poklon ČRNJA TOURSA,agencije preko koje je ovaj turistički izlet i organiziran za našu i Beogradsku grupu. Naravno da najveće zasluge za ovaj događaj imaju izvrsne voditeljice, naša Jelena Koralija i Maja Reljić, voditeljica beogradske grupe. Slike najbolje govore o tom svečanom događaju.




 slike 235


Dan peti:
Nakon doručka u hotelu u Montecantini Terme, autobusom smo krenuli prema kući uz zaustavljanje u Shoping centru u Portogruaru, radi kupovine poklona i drugih potrebština.
Slike prikazuju detalje.



slika 236


A kući u Kutinu smo se vratili oko 2 sata u jutro tek sljedećeg dana dana .

Nema komentara:

Objavi komentar